Erste broker - Recenzija brokera

Danas se vraćamo jednom projektu koji je mirovao neko vreme, a to su recenzije brokera, i to ne samo u Srbiji, već i internacionalnih brokera kojima možemo pristupiti i mi kao klijenti iz Srbije. Do sada smo pričali o NLB Trader-u, kompaniji Tradewin 24 i Interactive Brokers-u, a danas nastavljamo dalje sa analizama i pred nama je ponuda još jedne banke. Tema je Erste broker.

Erste broker - Kako početi

Prva stvar koju bih istakao, a koju bih svrstao u dobre stvari je to što se ovde radi o banci, i to o banci koja je regionalno prisutna, sa centralom u Austriji, zbog čega mislim da će šanse biti izuzetno male da se nešto neplanirano desi preko noći i da broker jednostavno nestane bez neke najave.

Ukoliko se odlučite da otvorite nalog i investirate preko Erste Broker-a, vi zapravo možete ući u neku od filijala Erste banke i potpisati ugovor, što bi negde mogla da bude druga dobra stvar. Ipak, savetovao bih vam da ukoliko želite da potpišete ugovor prvo kontaktirate banku na email i da se dogovorite oko termina, jer ćete u suprotnom čekati poprilično dugo da Vam sve pripreme od dokumentacije, a možda će biti I nemoguće da vam odrade sve u tom momentu. A ovako, kada se najavite, dokumentacija će Vas sačekati i sve će ići mnogo brže. Ako već pričamo o nekoj proceduri otvaranja računa, to funkcioniše na sledeći način:

 • Klijent prvo šalje skeniranu/očitanu ličnu kartu brokerima
 • Broker priprema kompletnu dokumentaciju
 • Broker prosleđuje klijentu zahtev za otvaranje novčanih računa kako bi ga klijent unapred popunio i doneo u filijalu,
 • Tom prilikom klijent odlučuje u koju filijalu želi da dođe
 • Brokeri komuniciraju sa izabranom filijalom I prenose klijentu konkretan termin I sve dodatne informacije

Kao što vidite, većina ove komunikacije može da se obavi putem mejla, a od klijenta se očekuje da samo jednom fizički dođe do filijale i na taj način otvori sve potrebne novčane račune i dobija brokersku dokumentaciju.

Uglavnom, treća dobra stvar koja nekako i proističe iz prethodne dobre stvari je to što svoj novac možete uplatiti u bilo kojoj filijali banke i to bez troška transfera novca. Ovo je jako bitno, sa obzirom da je trošak transfera novca poprilično velika stavka kod drugih brokera. Ovo je moguće zbog toga što je Erste Banka ujedno i kastodi banka, tako da se svi troškovi slanja novca u inostranstvo odvijaju unutar Erste Grupacije, što je po meni lepa stvar za sve klijente. Pričaćemo još o finansijskim uslovima, ali hteo bih samo na ovom mestu da kažem da će ovakva postavka stvari rezultirati značajnim uštedama za klijente, sa obzirom da Erste banka ne naplaćuje onaj “safekeeping fee” kao što to radi NLB banka, a takođe nema ni naknade za saldiranje dividendi, tako da ovaj broker već sada lagano iskače sa ovim uslovima.

Erste broker - Aplikacija

A sada, hajde da ispratimo ceo proces, potpisali ste svu dokumentaciju u filijale banke, otvorili ste račune i uplatili ste novac koji će poslužiti kao početni kapital za prvu transakciju, recimo da je to 1,100 EUR. Za razliku od ostalih brokera za koje smo radili recenziju, Erste broker još uvek nema svoju web aplikaciju za slanje naloga, već se sve radi putem mejla ili telefona, tako da nemam nikakve slike aplikacije da vam pokažem. Čak štaviše, može se reći da je mejl pogodnija opcija od ove dve, čisto zato što ostaje neki pismeni trag.

Davanje instrukcije mejlom funkcioniše tako što se odmah na početku, pri potpisivanju ugovora o brokerskim uslugama definiše mejl adresa sa koje će stizati nalozi, tom prilikom Erste broker daje klijentu PIN kod koji je potrebno uključiti u svaki mejl. Nakon toga, klijent jednostavnim slanjem mejla daje instrukcije brokeru, sve se završava tim jednim mejlom, nema potrebe za štampanjem, potpisivanjem, skeniranjem i vraćanjem potpisanog naloga, što se može nazvati srećom u nesreći.

Ja sam se malo raspitao I dobio sam informaciju od čelnih ljudi Erste banke da je razvoj aplikacije u toku I da očekuju da će web aplikacija za brokerske usluge proraditi do kraja godine, a aplikacija za trgovinu preko mobilnog telefona do kraja juna 2024. godine. Na ovom mestu se mora istaći da razvoj aplikacija I Erste banka nisu baš najbolji prijatelji, sa obzirom da su u maju ove godine radili novu verziju e-bankinga I da to nije baš najbolje prošlo, a čak su I mnogi klijenti promenili banku zbog toga. Ali, da ne sudimo unapred, hajde da vidimo kako će ta aplikacija izgledati kada je budu objavili.

Erste Broker - Naknade

No, da se mi vratimo na našu transakciju. Recimo da smo izabrali šta želimo da kupimo, neka to bude neki ETF na evropskoj berzi I da želimo da investiramo 1,000 EUR, čisto kako bismo bili konzistentni sa onim pregledom brokera koji smo pravili za sve ostale. Prilikom prve transakcije, naši troškovi će izgledati ovako:

 • Brokerska provizija će iznositi 0.9% ili u našem slučaju 9 EUR
 • Money settlement Fee 0.10% ili u našem slučaju 1 EUR
 • Foreign Fee 0.01% ili najmanje 1.88 EUR – u našem slučaju 1.88 EUR
 • Commision 0.05% ili najmanje 6.9 EUR – u našem slučaju 6.9 EUR

Znači, sve ukupno ćemo za investiciju od 1,000 EUR platiti proviziju od skoro 19 EUR, što zapravo nije ništa dramatično drugačije od ostalih domaćih brokera koji nude svoje usluge. Ako pogledamo strukturu naknada, videćemo u suštini dve brokerske provizije, jednu od 0.9% i jednu od 0.05%, ali minimalno 6.9 EUR, i verujem da je situacija ovakva zbog činjenice da Erste Broker koristi usluge brokera iz Erste Grupacije iz centrale u Austriji, tako da je zapravo ovih 0.05% verovatno prihod austrijske strane, dok je ovih 0.9% prihod za samu banku u Srbiji.

Kao što smo rekli, kada se sve sabere, dobijamo uslove koji su prilično slični uslovima ostalih brokera u Srbiji, a evo i uporednog pregleda svih brokera za koje smo do sada radili recenziju. Ono gde će se napraviti razlika u poređenju sa ostalim domaćim brokerima, jeste u troškovima transfera novca u odnosu na Tradewin 24 ili u troškovima saldiranja dividendi I safekeeping naknade u odnosu na NLB Trader.

Ono što je meni lično zanimljivo, jeste da Erste broker posmatra i volumen ukupno istrgovanog prometa, kao i učestalost investiranja, tako da će se ovi procenti postepeno smanjivati što više klijent bude koristio Erste brokera. Ali svakako ostaje preporuka, pre svega zbog ovih minimalnih iznosa određenih naknada, da se ne investiraju male sume kapitala, već da sačekate određeni vremenski period, ukrupnie kapital, pa tek onda investirate. Znači, nemojte mesečno po 100-150 EUR, već sačekajte da nakupite nekih 500-600 EUR kako bi vam procentualno trošak naknada bio manji.

Zaključak

I eto, tako ste izvršili svoju investiciju preko Erste brokera. Ono što je loša strana povezana sa nedostatkom aplikacije, jeste da vi nećete znati koliko vredi vaš portfolio u ovom trenutku, kao ni kolike su vrednosti pojedinačnih pozicija, već ćete morati da tražite informacije od brokera, što svakako malo otežava stvari.

Da li ovaj broker ima potencijala, iskreno bih rekao da ima. Pre svega da vidimo kako će implementirati brokersku aplikaciju. Ukoliko se kroz samu aplikaciju bude moglo videti koliko vrede određene akcije, kolika je vrednost našeg portfolija i recimo ako bi moglo da se vidi koja kompanija nam je uplatila dividendu, to će izbaciti Erste aplikaciju da bude svetlosnim godinama bolja od NLB Trader aplikacije.

Kao drugi korak, nakon implementacije same aplikacije, predložio bih smanjenje ove brokerske provizije od 0.9%, ili makar neku fuziju sa ovom drugom provizijom što naplaćuje austrijska strana, mislim da bi Erste mogao da pokupi dosta klijenata ovim potezom, pre svega zato što dosta klijenata ne želi da se bavi prenosom novca, ali jednostavno moraju to da rade zbog visokih provizija domaćih brokera. Ukoliko bi Erste povukao ovaj potez, zaista mislim da bi mogli da osvoje značajan deo srpskog tržišta.

Imaš pitanje ili komentar?

  Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

  Postovi po kategorijama

  BuyBitcoinswithVisaMcCard