Vodič kroz stambeni kredit

Mnogi su bili iznenađeni kada je sredinom prošle godine krenuli da dobijaju nešto veće rate za stambene kredite, pre svega usled rasta EURIBOR-a, jer je većina stambenih kredita bila uzeta sa varijabilnom kamatnom stopom. Od tada se javljaju bazična pitanja kako jedan stambeni kredit funkcioniše, tako da sam hteo da Vam na jednom mestu, u relativno skraćenom videu prezentujem kako funkcioniše jedan stambeni kredit, kako se obračunava kamata i na kraju krajeva, da Vam pokažem jedan sajt koji će Vam dosta pomoći da izračunate sve što Vam treba.

Iskoristićemo jedan jako lep alat koji je napravio jedan sjajan korisnik sa Reddit grupe finansije, kojeg ovom prilikom pozdravljam, reč je o korisniku dzoni.dev. Link do sajta se nalazi ispod, pa možete i sami ukucavati cifre i eksperimentisati dok pratite video:

https://annuity.dzoni.dev/

U svakom slučaju, ovo je zaista moćan sajt, u ime cele finansijske zajednice hvala džoniju na uloženom vremenu i trudu da se napravi ovako nešto.

Završna razmišljanja

Za kraj, hteo bih da istaknem samo par stvari:

  • Mnogi ljudi posmatraju odnos između ukupne kamate i ukupne glavnice prilikom uzimanja kredita. Ovaj pokazatelj se može utvrditi pouzdano za kredite sa fiksnim kamatnim stopama, a za kredite sa varijabilnim kamatnim stopama se ovo ne može utvrditi, jer kao što smo videli, ukupan iznos kamate će se menjati iz kvartala u kvartal kao što se menja EURIBOR
  • Kao drugo, bilo je nekih nedoumica oko toga šta se ubacuje u ovakve kalkulacije, odgovor je da se ubacuje NKS. Međutim, zabuna nastaje zbog toga što bi prilikom poređenja banaka trebalo gledati EKS kako bismo videli koji kredit je povoljniji. EKS u sebi, pored ove kamate koju nazivamo NKS sadrži i još neke dodatne naknade koje nisu kamata. Ove naknade mogu biti i jednokratne, ili da se dešavaju npr. jednom godišnje. Uglavnom, NKS ubacujete u model, a gledate EKS kada birate kredit

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    BuyBitcoinswithVisaMcCard

    Postovi po kategorijama