Ilirika broker - Recenzija brokera

Projekat recenzije brokera polako raste i danas nastavljamo sa recenzijama brokera koji svoje usluge nude u Srbiji. Mislim da je broker o kojem ćemo danas pričati jedan od retkih brokera za koje ste Vi pokazali veliko interesovanje, tako da ćemo danas konačno prikazati sve pojedinosti. Da ne dužimo puno sa uvodom, današnja tema nam je Ilirika broker.

Ilirika broker - Kako početi

Danas ćemo pričati o brokeru Ilirika, koja je privatna kompanija iz Slovenije, postoje preko 20 godina i na tržištu Srbije Ilirika nastupa preko dve kompanije:

  • Brokersko-dilersko društvo Ilirika Investments i
  • Društvo za upravljanje investicionim Fondovima Ilirika

Mi ćemo se danas fokusirati na ovu prvu kompaniju, tj. brokersko-dilersko društvo, dok vam je Društvo za upravljanje investicionim fondovima poznato iz onih videa u kojem analiziramo performanse investicionih fondova.

Uglavnom, Ilirika Investments posluje na tržištu Srbije poprilično dugo, kompanija je osnovana 2002. godine, sa tim što je kompanija zvanično dobila dozvolu za pružanje usluga trgovanja na inostranim berzama kao što su NYSE, NASDAQ i XETRA tek 2010. godine. I još nešto da napomenem, ovo važi i za ostale brokere koje smo već obradili, mnogi brokeri nude usluge koje su usmerene prema korporacijama, kao što su usluge oko akvizicija i merdžera, pomaganja oko izlaska na berzu i sl., ali ove usluge nama kao fizičkim licima nisu zanimljive, pa zbog toga nisam to spominjao ranije. U svakom slučaju, i Ilirika pruža ove usluge, ali to nama nije toliko u fokusu.

Ono što nama jeste u fokusu, jeste kako uopšte funkcioniše proces otvaranja računa, kako funkcioniše proces investiranja i kakvi su komercijalni uslovi koji važe kod ovog brokera. Pa hajde da krenemo sa otvaranjem računa. Procedura je sledeća:

  • Prvo se potpisuje ugovor o brokerskom zastupanju sa Ilirikom i zatim vas broker upućuje u jednu od tri banke: Erste, OTP ili NLB Komercijalnu da biste otvorili namenske račune za trgovanje.
  • U drugom koraku idete fizički u jednu od izabranih banaka i otvarate namenske račune. Potpisivanje ugovora i otvaranje računa je besplatno. I u ovom koraku možete da deponujete sredstva na namenski račun.

Ova procedura je poprilično slična kao kod ostalih domaćih brokera, sa tim što su banka u kojoj su računi i broker dve odvojene kompanije, ali to nije ništa strašno. Naravno, kao i uvek do sada, preporuka je da se prilikom otvaranja naloga prvo najavite, čisto kako bi dokumentacija bila spremna.

Ilirika broker - Aplikacija

I sada, nakon što smo izvršili uplatu kapitala, dolazi red da taj kapital i investiramo. Nalog možemo ispostaviti brokeru na tri načina: telefonskim pozivom, mailom ili putem aplikacije koju je razvila Ilirika. O ovim zastarelim metodama ispostavljanja naloga ne bih pričao, već bih pričao malo o aplikaciji. Ilirika je razvila svoju aplikaciju za trgovinu koja se naziva ProfiTrader. Aplikacija izgleda poprilično dobro, na Youtube videu možete videti par snimaka iz same aplikacije, a ono što je meni zanimljivo, jeste da ova aplikacija može da prikaže trenutnu vrednost portfolia, može da prikaže trenutnu vrednost akcija na berzi, tako da mi zaista deluje kao jedno dobro zaokruženo rešenje. 

Ilirika broker - Naknade

I sada kada smo videli da sve lepo izgleda, red je i da vidimo koliko to košta. Za razliku od ostalih brokera, Ilirika ima poprilično jednostavan način obračuna naknada: 1% od vrednosti transakcije, ali minimalno 1,800 dinara. Ako bismo gledali onaj naš fajl, za investiciju od 1,000 EUR će naknada iznositi nekih 15 EUR.

A ako bismo želeli da trošak transakcije ispadne 1%, morali bismo investirati minimalno 1,500 EUR po transakciji, što ipak mislim da je puno za prosečnu osobu u Srbiji koja želi da investira. Naravno, i ovde važi preporuka da pokušate da grupišete kapital i da ne investirate npr. 200 EUR mesečno, već grupišite to tokom tri meseca pa investirajte 600 EUR kvartalno. I još samo da napomenem, postoji naknada za saldiranje od 0.1%, što će u našem primeru biti 1 evro.

I za kraj ovog pregleda komercijalnih uslova, evo one velike tabele sa pregledom uslova kod svih brokera koje smo obradili u ovom serijalu. Ostaviću sliku malo duže na ekranu, čisto da možete da vidite sve, ono što mi deluje jeste da Ilirika ima najjednostavniji model obračuna naknada, a ako uzmemo u obzir i troškove prenosa novca, rekao bih da je Ilirika najpovoljniji domaći broker.

Ilirika broker - Pregled brokera

Naravno, i dalje su daleko od inostrane konkurencije, ali za jedno regionalno rešenje je ovo poprilično dobro, jedino će možda biti mala neugodnost što ćete imati ugovor sa brokerom i odvojeni ugovor sa bankom koju izaberete za namenske račune, ali mislim da je ovo podnošljivo.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard