Momentum Securities - Recenzija brokera

Nije mi teško da Vam priznam da mi ponekada zaista ponestane ideja za novi video. Međutim, takođe mi nije teško da Vam priznam da mislim da ste Vi najbolja publika zato što je današnji video nastao na predlog nekoga od vas. Naime, u komentarima na prethodnu recenziju Ilirika brokera se javilo par vas sa željom da se uradi recenzija i brokera pod nazivom Momentum Securities iz Novog Sada.

A kao i uvek, kada god postoji Vaše interesovanje za neku temu, red je i da snimimo recenziju i vidimo da li ovaj novosadski broker može da parira beogradskoj konkurenciji. Jedan mali hint, ako ostanete do kraja videa, videćete nešto vrlo zanimljivo. Uglavnom, da ne dužimo previše, hajdemo na recenziju!

Pre nego što se upustimo u priču o Momentumu, jedna mala informacija, na sajtu licnefinansije.rs su od početka novembra aktivni popusti na sve edukativne proizvode, prilikom kupovine ukucajte kod BF40, BF30 ili BF20 i ostvarujete adekvatni popust. Broj kodova je ograničen i kodovi za 50% popusta su već iskorišćeni. Ako želite da se finansijski edukujete, mislim da je ovo prava šansa da uložite u sebe po nešto nižoj ceni. Iskoristite popuste dok još ima kodova.

Momentum Securities - Kako početi

Kao što smo već rekli, današnja tema nam je recenzija Momentum brokera, igrača na investicionoj mapi Srbije koji po mom mišljenju i nije baš toliko poznat, pre svega usled činjenice da nemaju agresivan marketing. Kao što je to bio slučaj i u prethodnom videu, i ovde je reč o privatnoj kompaniji koja nudi brokerske usluge, tako da ćete i ovde morati da pravite jedan ugovor o brokerskim uslugama sa Momentumom, a drugi ugovor sa bankom u kojoj će biti Vaš namenski račun za trgovinu HoV. Za razliku od prethodnog videa, ovde nećete imati izbor banke u kojoj otvarate račun, već će to obavezno biti Erste banka, a videćete kasnije i zbog čega.

Pre nego što nastavimo dalje, hteo bih samo ukratko da analiziram samu kompaniju Momentum Securities. Kompanija je osnovana sada već davne 2007. godine, a trenutno ističu da imaju preko 4,000 klijenata koji imaju preko 100 miliona EUR imovine koja je poverena na čuvanje Momentumu, što je za Srbiju poprilično impresivna cifra. Što se tiče osnivačkog kapitala same kompanije, on iznosi 17,400,000 dinara, što je oko 150,000 EUR. Ovo je nešto manje od Ilirike i Tradewina 24, ali ja ne vidim problem u tome. Što se tiče tima, na tom planu takođe ne vidim problem, istakao bih gospodina Nenada Gujaničića na poziciji glavnog brokera, koji se vrlo često pojavljuje kao stručni sagovornik na raznim televizijama kada se priča o nekim finansijskim temama. Ako se budete odlučili da pratite makroekonomske analize i analize individualnih kompanija, vrlo je verovatno da ćete čitati sadržaj koji je on kreirao.

Momentum Securities - Aplikacija

Što se tiče samog procesa trgovine, Momentum ne obavlja trgovinu na inostranim tržištima samostalno, već se trgovina obavlja preko inostranog partnera, koji je u ovom slučaju Erste grupacija iz Beča. Znajući da i Erste banka nudi brokerske usluge u Srbiji, mislim da će biti posebno interesantno videti kako se Momentum poredi sa Ersteom kada je reč o naknadama.

Ono što će svima biti zanimljivo, jeste da Momentum ima aplikaciju posredstvom koje se obavlja trgovina, što ga svrstava u red nekolicine brokera u Srbiji koji imaju svoju aplikaciju preko koje je moguće potpuno online izdati kupovni ili prodajni nalog. Zanimljivo je i da se trgovina obavlja preko Erstea koji u Srbiji nema nikakvu aplikaciju, a privatni broker kao što je Momentum je uspeo da automatizuje ovaj proces, što je poseban paradoks. Ekipa iz Momentuma je bila ljubazna da mi prosledi par slika same aplikacije, a nakon samo par trenutaka sam shvatio da aplikacija baš mnogo liči na aplikaciju koju koristi Ilirika, tj. radi se o potpuno istoj aplikaciji koja se zove WebProTrader, tako da sve pohvale za funkcionalnost aplikacije koje smo rekli u prethodnom videu važe i ovde.

Momentum Securities - Naknade

A sada, ono što vas najviše zanima, a to su naknade i uslovi koji važe kod Momentuma. Po mom mišljenju imaju poprilično jednostavnu strukturu naknada: 0.59% vrednosti transakcije + 0.06% vrednosti transakcije, pri čemu ovaj drugi deo ne može biti niži od 8 evra. Ako bismo gledali trošak transakcije od 1,000 evra, oni bi iznosili 13.9 evra, čime dolazimo do zaključka da je Momentum jeftiniji i od same Erste banke u Srbiji, što je za mene bila potpuno nezamisliva informacija.

Međutim, postoji još nešto što ih sprečava da budu najpovoljniji broker na tržištu, a to je safekeeping fee, ili na srpskom naknada za čuvanje HoV. Ova naknada iznosi 0.10% i obračunava se na prosečnu vrednost portfolija, a naplaćuje se kvartalno. Kako bismo uprostili kalkulaciju za naš pregled, reći ćemo da je prosečna vrednost našeg portfolija 50,000 evra, što će značiti da će safekeeping fee iznositi 50 evra godišnje.

Zbirnu tabelu sa pregledom uslova kod svih brokera za koje smo radili recenziju možete videti ispod, a istakao bih da smo se sa ovom naknadom već susreli kod NLB Komercijalne banke, i ovde bih ponovio ono što sam rekao i u toj recenziji, smatram da je ova naknada stvar prošlosti i da je većina brokera na razvijenim tržištima izbacila ovu naknadu, koja će biti sve dramatičnija kako naš investicioni portfolio bude rastao.

Momentum broker - Pregled svih brokera

Otprilike bi to bi bilo to što se tiče Momentuma, istakao bih da mi iz ove perspektive deluje sve OK što se tiče ovog brokera, imaju stabilne inostrane partnere, a takođe bih još jednom istakao zanimljivost da ovaj broker ima aplikaciju za online trgovinu i koristi usluge Erste brokera iz Beča, a pri tome je jeftiniji od srpskih filijala Erste banke, što je svojevrsni paradoks za samu Erste banku i nije mi jasno kako su oni sami ovo dopustili. Ali, znate kako kažu, konkurencija je najbolji motiv za inovaciju i spuštanje cena. Tako da, sa tog aspekta zaista svaka čast Momentumu na ovom potezu. Hvala Vam puno na gledanju, još jednom podsetnik da su popusti na sajtu licnefinansije.rs aktivni do kraja novembra i vidimo se uskoro u novom videu.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard