ADM Sojaprotein - Dividendni kralj iz komšiluka

Kada sa nekim pričam o investiranju i kada kažem čime se bavim, jedan od najčešćih odgovora je kako im taj svet uopšte nije poznat. Pa onda kada im kažem da postoje kompanije koje su Kraljevi Dividende i koje imaju dugu istoriju stabilnog poslovanja i konstantnu isplatu i uvećavanje dividende, najčešća reakcija bude kako su te kompanije „negde tamo“ daleko i da to za nas u Srbiji nije baš dostižno. E upravo ćemo u današnjem videu pokazati da ovo i nije baš tako i ako želite da pogledate, kvalitetne kompanije se nalaze svuda oko vas.

Sa obzirom da su Youtube kanal i Instagram dosta porasli u poslednje vreme, verujem da veliki broj vas koji ste nam se od skora pridružili možda i ne zna moju priču. Iako već skoro 8 godina živim i radim u Beogradu, moram da vam priznam da ja zapravo nisam beograđanin, i vrlo verovatno se nikada tako neću osećati.

Ja dolazim iz jednog gradića iz Bačke koji se zove Bečej. Prema poslednjem popisu ovaj gradić sa okolnim mestima ima oko 30 hiljada stanovnika, a možda ste čuli za ovaj grad ako pratite sport, sa obzirom da su skoro svi klubovi iz Bečeja poprilično uspešni. Naravno, najveći uspeh su ostvarili vaterpolisti koji su 2000. godine osvojili Ligu Šampiona. Uglavnom, pored svih lepih strana, Bečej je u vreme „one velike“ Jugoslavije bio i ekonomski gigant sa nekoliko zaista uspešnih kompanija.

Tema današnjeg videa je Sojaprotein, tj. kompanija ADM koja je kasnije kupila Sojaprotein. Ideja mi je bila da snimim ceo video napolju, ali vremenski uslovi prosto nisu dozvolili. Da krenemo prvo od Sojaproteina, kompanije koju mi Bečejci od mila zovemo Sojara. Sojaprotein je osnovan 1977. godine kao društveno preduzeće, sredstvima društvene svojine opštine Bečej i sredstvima Pokrajine Vojvodine. Probna proizvodnja otpočela je 1982. godine, redovna proizvodnja 1983. godine. Zatim dolazi period 2000-ih godina i privatizacija, a Sojara završava u vlasništvu Victoria Grupe koja je u vlasništvu Milije Babovića.

U ovom periodu je izbio i jedan skandal u kojem se ni kriv ni dužan našao i Sojaprotein, a to je da je njen vlasnik bio umešan u takozvanu insajder trgovinu. Naime, vlasnik Victoria Grupe je u isto vreme bio i vlasnik brokerske kuće Sinteza Invest, tako da je mogao da koristi privilegovane informacije koje su dolazile iz same kompanije i na taj način sticao korist. Uglavnom, o svemu postoji i rešenje Komisije za HoV pa možete pogledati i sami, zaista ne bih dalje ulazio u tematiku.

ADM Sojaprotein - Rešenje Komisije za HoV

Međutim, ono što nas zanima najviše je 2021. godina kada kompanija Archer Daniels Midland, ili skraćeno ADM objavljuje da je kupila kompaniju Sojaprotein za oko 400 miliona dolara, čime domaća, lokalna Sojara postaje deo globalnog ADM sistema i čime jedna kompanija koja je Kralj Dividende dolazi u naš komšiluk. Tako da, hajde malo da bacimo pogled na ADM i vidimo kako oni posluju.

Ako krenemo od same istorije, kompanija ADM je osnovana davne 1902. godine, a na njujorškoj berzi (NYSE) su listirani od 1924. godine. Kompanija trenutno ima preko 750 proizvodnih lokacija u kojima je zaposleno preko 42,000 radnika i svoje proizvode plasira u preko 200 zemalja sveta. Kada već pričamo o proizvodima, ova kompanija se bavi skladištenjem i preradom uljarica, proizvodnjom ulja i raznih drugih prehrambenih proizvoda za ljude i životinje. Kompanija je tokom vremena menjala svoj fokus tako što je strateški vršila akvizicije i ako pogledamo ovu sliku koja je pred vama, videćemo da je ADM akvizirao preko 30 drugih kompanija, među kojima je i naš Sojaprotein.

A sada, hajde da se bacimo malo da se pozabavimo finansijama i izveštajima. Kompanija je u 2022. godini ostvarila oko 102 milijarde dolara prihoda, od čega se oko 4.3 milijarde može smatrati neto profitom. Kompanija ponosno ističe da je 91 godinu uspešno uzastopno isplatila dividendu, a u poslednjih 50 godina uzastopno isplaćuju i uvećavaju dividendu, čime su stekli titulu Kralja Dividende i nalaze se na listi kompanija o kojima smo pričali prošle nedelje.

Pored same istorije dividende, nama kao investitorima bi trebala da bude bitna i sigurnost dividende. ADM je javno objavio metodologiju pomoću koje će se dolaziti do iznosa dividende koja će biti isplaćena akcionarima. Oni će od ukupno raspoložive neto dobiti izdvajati 30-40% i to investirati nazad u biznis kroz kapitalna ulaganja (tzv. Capex), dok će preostalih 60-70% biti raspoloživo za strateške akvizicije ili vraćanje kapitala akcionarima. Ova vraćanja mogu biti u formi dividende ili u formi reotkupa sopstvenih akcija, koje su čak i poreski optimalniji način za kreiranje vrednosti za akcionare.

ADM Sojaprotein - Dividenda

Ako pogledamo grafikone sa kretanjem dividendi, videćemo lepu uzlaznu liniju, što je slučaj sa svim Kraljevima Dividende, a ako pogledamo grafikon na kojem su prikazana ukupna davanja akcionarima, videćemo i da kompanija aktivno vrši reotkup sopstvenih akcija kada god je u mogućnosti, što je posebno pohvalno. Sve u svemu, mislim da pred nama imamo jednog stabilnog svetskog giganta koji može biti solidna investicija u budućnosti. Naravno, nema nikakvih garancija kada je reč o berzanskim investicijama, meni podaci izgledaju dobro, ali vas molim da uradite sopstveno istaživanje.

Da ovo nije neki fenomen, hteo bih da vam objasnim pomoću fenomena crvenih automobila. Ili plavih, ili žutih. Ova teorija postoji još odavno, a danas kada se priča o ovome, autori samo promene boju automobila i misle da su originalni. Uglavnom, teorija kaže da uglavnom nećemo obraćati pažnju na crvene automobile kada idemo od kuće do posla i kada bi nas neko pitao koliko smo crvenih automobila videli, ne bismo imali pojma. Sa druge strane, kada bi nam neko ponudio novac za svaki crveni automobil koji vidimo, vrlo verovatno bismo dobro obratili pažnju i izbrojali svaki automobil koji vidimo. Tako je i sa dobrim prilikama za investiranje, one se nalaze svuda oko nas – u supermarketu, u tržnom centru, na ulici itd., samo što mi nikada nismo gledali na taj način.

I eto ljudi moji, toliko za današnji video, nadam se da sam uspeo da vam pokažem nešto novo i da vas motivišem da malo pogledate oko sebe i istražite kompanije koje se nalaze svuda oko vas, sigurno ćete pronaći zanimljive ideje za dalje istraživanje i potencijalnu investiciju. Poenta današnje priče je da ogromne i kvalitetne kompanije sa svetskim prisustvom posluju i kod nas, ali i da mi iz Srbije možemo da budemo suvlasnici tih kompanija tako što ćemo kupiti njihove akcije.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard