Kraljevi Dividende: Ultimativni vodič za pasivne prihode

Danas pričamo o jednom načinu generisanja pasivnih prihoda, a to je investiranje u kompanije koje se mogu nazvati Kraljevima Dividende. Ali, pre nego što nastavimo i dublje uđemo u tematiku, obavezno pritisnite malo subscribe dugme kako ne biste propustili buduće video klipove. A sada, hajde da se upoznamo sa kraljevima dividende!

Hajde prvo da odgovorimo na ono najvažnije pitanje, šta su uopšte Kraljevi Dividende? Da bi neka kompanija mogla da uđe u elitnu grupu Kraljeva, ona mora da zadovolji jedan, na prvi pogled poprilično jednostavan kriterijum, da najmanje 50 godina isplaćuje i uvećava dividendu, čime pruža stabilan izvor pasivnih prihoda svojim akcionarima. Ovo zvuči lako na prvu loptu, međutim, potrebni su izuzetna finansijska disciplina i stabilno poslovanje kako bi uopšte došlo do isplate dividende.

Zašto je ovo teško, pogledajmo jedan najobičniji bilans uspeha neke kompanije. Nećemo ulaziti u baš previše detalja, ali možemo posmatrati tri segmenta – prihode, proizvodne troškove i ostale troškove. Ako gledamo prihode, njih dobijamo tako što pomnožimo količinu prodatih proizvoda sa cenom, a kao što znamo, nije baš uvek lako povećavati prodate količine ili cene iz godine u godinu. Kao drugo, proizvodni troškovi rastu iz godine u godinu, energija, materijali, sve to poskupljuje. I naravno, kao treće, i ostali troškovi rastu, pogotovo ukoliko kompanija mora da ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda.

Kraljevi dividende - Bilans uspeha

Sve ovo može dovesti do smanjene krajnje dobiti i samim tim kompanija može doći u situaciju da jednostavno nema sredstava da poveća dividendu u narednoj godini. Zbog toga zaista treba odati priznanje kompanijama koje su ušle u grupu „Kraljeva“, sa obzirom da su one uspele da održe finansijsku disciplinu kroz izuzetno dug vremenski period.

E sada, zašto biste vi kao investitor trebali da razmislite o investiciji u ove kompanije? Postoji nekoliko razloga, ja ću ovde istaći samo nekoliko njih. Kao prvo, one nam pružaju stabilan izvor pasivnih prihoda, zbog čega smo ujedno mi ovde danas. Drugi razlog je to što su ove kompanije poprilično stabilne, što znači da će ove kompanije biti dobro mesto za naš kapital u slučaju neke eventualne krize, jer je generalno pravilo da u kriznim vremenima ove kompanije manje padaju od ostatka tržišta.

Naravno, da ne bismo pričali samo o prednostima, postoje i određeni nedostaci. Kao prvo, ako ste mlađi, dividenda možda i nije pravi izbor za vas, zbog toga što prilikom isplate dividende nastaje poreska obaveza. A ako ćete dividendu svakako re-investirati pošto ste mladi, ova poreska obaveza vam je čist gubitak u odnosu na neke druge investicione strategije. I kao drugo, možemo istaći činjenicu da iako Kraljevi Dividende sporije padaju i stabilniji su u periodima krize, ove kompanije takođe i sporije rastu u periodima ekonomske ekspanzije.

Uglavnom, ovo je bila teorija, hajdemo na praksu, koje konkretne kompanije spadaju u ovu elitnu grupu? Možda će vam neke kompanije biti nepoznate, evo ja ću proći kroz listu i reći kompanije koje ja lično prepoznajem: Procter & Gamble (proizvođač kozmetike), 3M (proizvođač raznih industrijskih proizvoda), Coca-Cola (proizvođač pića), Johnson & Johnson i  Colgate Palmolive (proizvođači kozmetike i kućne hemije), Altria Group (proizvođač cigareta), Walmart i Target (prodajni lanci) i ima još par kompanija, ali njih ću ostaviti za jedan naredni video, mislim da će vam biti interesantno.

Kraljevi Dividende - Spisak kompanija

E sada, u ove kompanije možete investirati tako što ćete kupovati pojedinačne akcije, i u ovom slučaju će to nositi nešto manji rizik nego inače, pre svega zato što je ove kompanije vreme poprilično dobro testiralo, imaćete tu slobodu izbora šta i koliko želite da kupite ali ćete imati nekoliko poteškoća. Kao prvo, postojaće problem koncentracije zato što su kraljevi dividende zastupljeni samo u nekoliko sektora, a kao drugo, opet postoji kakav-takav rizik da kompanija u koju ste vi uložili ukine dividendu i da ostanete bez planiranih pasivnih prihoda. A takođe kada smo već kod toga, ukoliko kompanija koja je Kralj Dividende ukine dividendu, pad u ceni akcije će biti dramatičan, čisto da imate i to u vidu.

Kako bismo izbegli ovo, možemo investirati u ETF koji u sebi sadrži više kompanija kako bismo minimizirali sve potencijalne rizike, ali zadržali sve prednosti koje nude Kraljevi Dividende. Jedan ETF koji se ističe u ovom polju je ETF koji se zove Roundhill S&P Dividend Monarchs ETF, oznaka mu je KNGS, ali postoji problem što je domicil ovog ETF-a u Americi i vaše dividende će biti oporezovane sa 30% poreza. A baš ovakvog ETF-a za Evropu nema. Umesto toga možemo probati da investiramo u Dividendne Aristokrate, što su kompanije koje su isplaćivale i uvećavale dividendu u proteklih 25 uzastopnih godina, što je malo veći skup kompanija, ali tu imamo izbora i u Evropi. Tu možemo da izaberemo:

SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF (ZPRG)

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYW)

SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD)

SPDR S&P UK Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYG)

SPDR S&P Pan Asia Dividend Aristocrats UCITS ETF (ZPRA)

i tako dalje, a oni nam daju i nešto širi izbor šta želimo da držimo u portfoliju. I to bi otprilike bilo to za danas, ako tražite način gde da plasirate svoj kapital i uživate u stabilnim pasivnim prihodima, investiranje u kompanije koje imaju bogatu i proverenu istoriju. Kao i uvek, obavezno uradite i svoje istraživanje, pročitajte kompanijske izveštaje, vidite šta vam se sviđa i potrudite se da razumete kompaniju pre nego što uložite novac.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard