Bitcoin ETF - Kako će uticati na BTC i da li investirati?

Iako sam planirao da prvi video u 2024. godini bude objavljen u nedelju 14. januara, međutim američki regulatori, tj. američka Komisija za Hartije od Vrednosti (SEC) je imala drugačije mišljenje. Danas su i zvanično objavljene informacije da je nekoliko Bitcoin ETF proizvoda i zvanično dobilo odobrenje za distribuiranje investitorima. Kako će ove vesti uticati na Bitcoin i da li su ovo dobre vesti za kripto tržište, možete pogledati u videu ispod:

Ono što bi nas u ovom momentu trebalo da zanima bi se moglo obuhvatiti sa dva pitanja:

  • Da li bismo mi kao individualni investitori trebali da investiramo u Bitcoin ETF?
  • Da li su ovo dobre vesti za Bitcoin, a i za kripto uopšteno?

Krenimo redom, da li bismo mi kao individualci trebali da investiramo u ove nove ETF-ove? Iako sam veliki ljubitelj ETF-ova, u ovom slučaju moram biti kritičan i reći jedno veliko NE! Kao i svaki ETF, i ovi ETF-ovi imaju određeni Expense Ratio, ili na našem naknadu za upravljanje fondom koja se obračunava kao procenat od ukupno investiranih sredstava na godišnjem nivou. Sa obzirom da ovi ETF-ovi u sebi imaju samo jednu vrstu imovine, tj. samo BTC, glavno pitanje koje se postavlja je zašto biste Vi plaćali ovu naknadu za upravljanje kada možete poprilično lako direktno kupiti BTC na nekoj menjačnici i staviti ga u svoj wallet? A čak i većina brokera podržava direktnu kupovinu kripta, tako da je za individue kupovina nekog BTC ETF-a poprilično besmislena.

Jedini slučaj u kojem bi imalo smisla uzeti BTC ETF je ukoliko Vi kao investitor niste tehnički vispreni i obučeni, pa ukoliko nemate poverenja u svoje sposobnosti da rukujete menjačnicama i walletima, onda da donesete odluku da investirate u kripto kroz ETF. Naravno, ovo će imati svoju cenu.

A na drugo pitanje, da li je ovo dobro za BTC i generalno za kripto, možemo odgovoriti sa jednim velikim DA! Pojava ETF-ova će značiti i konačan ulazak institucionalnih investitora u kripto, gde će veći investicioni fondovi, penzioni fondovi i sve druge institucije koje nisu smele da drže BTC direktno sada moći da izdvoje deo svog kapitala za kripto kroz tradicionalno regulisan način kao što je ETF.

Ono što nam preostaje je da vidimo ETF-ove za druge veće kriptovalute, ali i da vidimo ETF-ove koji će u sebi sadržati i po nekoliko različitih kriptovaluta, čime će se maksimizovati potencijal ETF-ova kao investicionog alata i pružiti jednostavan način za brzu kripto diverzifikaciju svim zainteresovanim investitorima. Živi bili pa videli.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    BuyBitcoinswithVisaMcCard

    Postovi po kategorijama