Par noviteta i nedovoljno dobra godina - Prinosi fondova u 2023

I pozdrav ljudi moji, nadam se da ste dobro i da ste se lepo odmorili tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika. Sa obzirom da se prvi put vidimo u 2024. godini, još jednom bih vam poželeo sve najbolje i na ličnom i na poslovnom planu, nadam se da ćete biti zdravi, srećni i uspešni u svemu čega se uhvatite ove godine. Danas ćemo uraditi presek 2023. godine, videćemo kakve rezultate su ostvarili investicioni fondovi, ispratićemo neka bitnija dešavanja u ovoj oblasti, a takođe ćemo baciti pogled na to kako se kretala inflacija tokom prošle godine. Zbog toga, udobno se smestite i ne zaboravite da lajkujete video!

Kada se spomenu investicioni fondovi, tu generalno ne bi trebalo da bude mnogo nepoznanica niti nekih prevelikih događanja, ali je 2023. godina donela nekoliko zanimljivosti:

  • Kao prvo, mađarska OTP Grupacija je identifikovala Srbiju kao tržište sa dobrim potencijalom za otvorene investicione fondove i odlučila je da izvrši akviziciju Ilirika Društva za upravljanje fondovima, čime je Ilirika izašla iz ovog segmenta, a OTP zvanično zakoračio i u ovu oblast kada je reč o Srbiji. Fondovi koji su do tada imali Ilirika u svom nazivu, sada imaju OTP i to bi otprilike bilo to. Ako bih morao ovako sa strane da prokomentarišem ovaj potez, rekao bih da OTP banka vidi potencijal u ovom tržištu i da će vrlo verovatno u bližoj budućnosti pokušati da integrišu ponudu investicionih fondova u svoje redovno poslovanje i tako dodatno podignu svoju profitabilnost. Ili možda još prostijim rečima, OTP je procenio da u Srbiji ima ovaca za šišanje i to žele maksimalno da iskoriste.
  • I druga bitna stvar je da smo dobili jedan novi fond tokom 2023. godine, a to je Intesa Alternative koji je, kao što mu ime kaže, alternativni investicioni fond koji iskreno ne nudi ništa spektakularno naspram već postojećih alternativnih fondova. Sa obzirom da alternativni fondovi po svojoj strukturi imovine nisu baš koncipirani kao mesto za dugoročna ulaganja, već da više služe kao sredstvo za poresku optimizaciju, ja performanse ovih fondova neću pratiti u svojim pregledima, ali ukoliko smatrate da bi vam bilo korisno, napišite mi u komentarima pa ću ih uključiti od sledećeg kvartala.

E to su bile neke novosti, hajde sada da se bacimo na rezultate. Neću se toliko fokusirati na četvrti kvartal, već će glavni fokus biti na celoj 2023. godini i performansama od 1. januara 2018. godine kako bismo videli prinose u dužem roku.

Hajde da krenemo od Fondova Očuvanja Imovine, koji su fondovi sa najmanjim rizikom, ali i najnižim stopama prinosa, sa obzirom da ulažu u obveznice i oročene depozite. U ovom segmentu je apsolutni pobednik Intesa Invest Cash Dinar, koji je ostvario prinos od 5.4% u 2023. godini. A ako bismo gledali prinos od 1. januara 2018. godine, lider u ovoj grupi fondova je Kombank Novčani Fond sa oko 17% prinosa, ali u znapomenu da ga vrlo blizu prati Intesa Invest Cash Dinar sa 15.5% prinosa, uz napomenu da je ovaj fond počeo sa radom 5. oktobra 2018. godine, što može biti opravdanje za nešto niži prinos.

Takođe, istakao bih činjenicu da je ogroman deo prinosa od 2018. godine pa do kraja 2023. godine zabeležen upravo u poslednjoj godini zbog činjenice da su prinosi na obveznice i oročene depozite skočili kao posledica podizanja referentnih kamatnih stopa. Kako se situacija sa inflacijom bude smirivala, tako možemo očekivati i pad prinosa ovog tipa investicionih fondova.

Sledeći na redu su nam Balansirani Fondovi, koji kombinuju konzervativno investiranje u obveznice i oročavanje u banci sa nešto rizičnijim investiranjem u akcije i druge fondove, ali ipak po nekom pravilu veći deo kapitala i dalje ide u konzervativnije investicije, što se meni lično i ne sviđa previše. U ovom segmentu su dva fonda zabeležila približno slične performanse, a to su WVP Balanced i OTP Balanced, koji su ostvarili prinos od nešto manje od 11% u 2023. godini, što je poprilično dobro za ovu vrstu fondova.

Ako se malo odmaknemo i pogledamo performanse od 2018., videćemo jedno malo iznenađenje, a to je da Kombank InFond i dalje drži prvo mesto sa oko 19% prinosa. Ako pogledamo strukturu ulaganja, videćemo da ovaj fond najviše drži depozite i obveznice što je očekivano, ali imamo i par iznenađenja. Prvo, po meni neprijatno iznenađenje je da ovaj fond ulaže u Intesa Comfort Euro fond, koji je zapravo jedan od najlošijih balansiranih fondova u Srbiji, čime Kombank Fond po mom mišljenju ne dobija ništa, ali zato plaća naknade Intesi. Tj. možda je bolje da kažem da vi kao investitori plaćate duple naknade za ovih 8% sredstava. I drugo iznenađenje je da NIS učestvuje sa poprilično velikim procentom u strukturi imovine, i mislim da je upravo ta pozicija glavni uzrok dobrih performansi Kombank InFonda.

I za kraj imamo Fondove Rasta Vrednosti Imovine, one elitne akcijske fondove koji nose najviši rizik, ali ujedno i najviši potencijal za prinos. Ako pogledamo domaće fondove iz ove kategorije, pobednik je WVP Dynamic sa ostvarenih oko 21% prinosa u 2023. godini. Ali, kao i uvek, kada pomislite da je nešto dobro, odzumirajte grafikon i pogledajte širu sliku. Sa ovim rezultatom se fond vratio na vrednost koju je imao početkom februara 2020. godine, što bi negde značilo da ste vi kao investitor u ovom fondu praktično izgubili skoro 4 godine. — WVP CHART —-

A ako u listu sa rezultatima uvrstimo i dva najpopularnija ETF-a, slika se ne menja previše i očekivano su ETF-ovi na vrhu liste, uz malo iznenađenje da je WVP Dynamic pobedio globalni ETF za par procenata. I da zaokružimo priču, ako pogledamo prinose od 2018. godine, apsolutnu dominaciju i dalje drži S&P 500 ETF, dok je na drugom mestu Globalni ETF sa oznakom VWCE i to za mene apsolutno nije iznenađenje.

Takođe, za kraj bih istakao da ovde nisu prikazane ulazne naknade za investicione fondove, koje se mogu kretati čak i do 5% od uložene sume, tako da je ovo dodatni udarac za investitore. Takođe, nisu prikazani ni transakcioni troškovi kada je reč o investiranju u ETF-ove, sa obzirom da postoje varijacije u zavisnosti od vašeg izabranog brokera, tako da vas molim da uzmete i to u obzir, mada svakako to neće dramatično promeniti poredak koji smo videli na grafikonima.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard