Borba ETF-ova #1 – S&P 500 Accumulating

U momentu kada počinjemo sa investiranjem, vrlo često dolazimo u situaciju da smo prebukirani informacijama sa svih strana, izbor brokera, papirilogija, prenos novca, pa kako napraviti portfolio itd. A situaciju komplikuje to što baš u tom trenutku treba da donesemo ispravnu odluku, jer će nas posledice tih odluka pratiti dosta dugo. Pre par dana mi je jedna klijentkinja na konsultacijama opisala taj osećaj kao da se našla u jednom supermarketu sa novcem u ruci, zna otprilike šta joj treba, ali su police prepune proizvoda i ona u tom trenutku biva paralizovana zbog ogromnog izbora i jednostavno ne može nikako da donese odluku šta želi da kupi. Kako se ovo ne bi dogodilo i vama, u današnjem videu sučeljavamo ETF-ove koji prate indeks S&P 500 i analiziramo šta bi bio dobar izbor za investiciju.

Zbog činjenice da na internetu dominira sadržaj koji je napravljen u Americi, ogromna većina početnika uglavnom prvo čuje za S&P 500, što i nije baš toliko loše, samo bi bilo dobro da znate da ovo nije jedini indeks i da postoje druge atraktivne opcije za investiranje, ali o tim ETF-ovima ćemo pričati u nekim narednim videima, svakako planiram da napravim serijal na ovu temu.

Kako bismo krenuli sa analizom, podeliću sve ETF-ove koje analiziram u dve grupe – akumulirajuće i distribuirajuće. U ovom videu se bavimo akumulirajućim fondovima, dok će distribuirajući fondovi biti predmet sledećeg videa u serijalu. Sada mi je palo na pamet, a to nisam napomenuo u uvodu, jeste da će u ovim videima biti dosta tehničkih termina, verovatno neću sve njih ponovo objašnjavati, tako da bi bilo najbolje da pogledate Školicu ETF investiranja ako vam nešto ne bude jasno prilikom gledanja serijala.

A sada, da predstavimo učesnike. Vi ste otvorili račun kod brokera, prebacili ste kapital na svoj račun i sada se, kao moja klijentkinja iz uvoda, nalazite u supermarketu zvanom berza i pred vama je ogromna polica proizvoda, tj. ETF-ova u koje možete da investirate. Od akumulirajućih ETF-ova pred vama stoji nekoliko desetina mogućnosti, ali ja ću vam prezentovati 4 najpopularnija izbora:

 • Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Accumulating (VUAA)
 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)
 • SPDR S&P 500 UCITS ETF USD Unhedged (SPYL)
 • Invesco S&P 500 UCITS ETF (P500)

Kao što vidite po nazviima, obično je format takav da prvo ide naziv kompanije koja je napravila ETF, pa onda naziv indeksa koji ETF prati, pa onda oznaka UCITS koja stavlja do znanja da je ETF napravljen u skladu sa EU direktivama i da građani EU mogu da investiraju u te fondove, i onda na kraju može doći oznaka USD kao dolar, mada u ove ETF-ove možemo investirati i u evrima, i ovde kod jednog ETF-a su stavili reč Unhedged što znači da ne postoji valutni hedžing, mada je generalno pravilo da ako u nazivu ETF-a ne stoji ništa, da tada ETF nema valutni hedžing u sebi. Eto, čisto da vam objasnim kako ETF-ovi dobijaju ime, ovo sada možete primenjivati svuda.

Hajde da vidimo kriterijume po kojima ćemo ocenjivati ova 4 ETF-a. To će biti:

 • Kompanija koja je napravila ETF
 • Total Expense Ratio (ili troškovi Upravljanja Fondom)
 • Domicil ETF-a
 • Veličina ETF-a (tj. količina kapitala kojom ETF upravlja)
 • Cena ETF-a po jedinici na berzi
 • Datum početka trgovine na berzi

Pa da krenemo lagano sa kompanijama koje su napravile ova 4 ETF-a, a to su Vanguard, BlackRock, State Street Global Advisors i Invesco, koji su poprilično poznati u investicionom svetu i predstavljaju najveće svetske Asset Menadžere, tj. upravnike imovinom. Zbog toga na ovom planu ni jednom ETF-u ne bih dao prednost.

Pređimo na Troškove Upravljanja Fondom, gde ćemo pronaći prve veće razlike. Najjeftiniji fond nosi oznaku SPYL sa samo 0.03% na godišnjem nivou, dok su najskuplji fondovi Vanguard-ov i BlackRock-ov sa po 0.07% na godišnjem nivou. Razlika između 0.03% i 0.07% nije toliko strašna, ali će se pokazati ako posmatramo na neki duži rok. A svakako se nadam da ste dugoročni investitori. A takođe mislim da ne moram da naglašavam koliko je velika razlika između 0.03% i 2% koje naplaćuju domaći investicioni fondovi, znači, skoro 100% više. Uglavnom, da zaključim segment, SPYL odnosi pobedu u ovom segmentu.

Što se tiče domicila, sva 4 izabrana ETF-a su osnovana u Irskoj, tako da je ovo sve kako treba ako se posmatra sa aspekta investitora iz Srbije. Tako da, svi su jednaki po ovom kriterijumu.

Sledeći kriterijum na redu je veličina fonda, gde vidimo da BlackRock-ov fond zapravo odnosi pobedu i to poprilično ubedljivo. Ipak, skrenuo bih pažnju da ovaj kriterijum nije baš toliko bitan, sa obzirom da su sva 4 Asset Menadžera na dobrom glasu i da su to sve dobre i proverene kompanije. Jedini slučaj gde veličina fonda može biti značajna je ukoliko niste sigurni u reputaciju kompanije koja je napravila fond, pa vam onda veličina fonda može biti signal koliko ostali investitori imaju poverenja u taj fond.

Idemo dalje, na redu nam je cena po jedinici ETF-a. Na prvi pogled, ovaj kriterijum ne bi trebao da bude značajan, ali ljudima sa našim prostorima može biti poprilično bitan. Cena po jedinici ETF-a je diktirana sa dva faktora: Ukupnom količinom sredstava kojima fond upravlja i brojem jedinica fonda koje su u opticaju. Na početku poslovanja, fond donosi odluku o broju jedinica i inicijalnoj ceni po jedinici, ali to apsolutno nema uticaja na budući rast koji će fond ostvariti, već to primarno zavisi od komponenti koje fond sadrži u sebi.

Međutim, ovo može bitno za investitore ukoliko koriste nekog brokera koji ne dozvoljava kupovinu delova jedinica, što važi za većinu domaćih brokera. A zašto je to tako? Recimo da ste štedeli 3 meseca i da ste uštedeli 900 EUR. Vi to uplaćujete na brokerski račun i sada gledate šta od ova 4 ETF-a da kupite:

 • odmah u startu ovaj Invesco-v ETF otpada zato što mu je cena veća od 900 EUR po jedinici
 • onda, ako gledamo ovaj BlackRock-ov ETF, možemo da kupimo samo jednu jedinicu po 495 EUR, dok nam ostatak od 405 EUR ostaje na brokerskom računu ostaje neinvestirano, što nije dobro jer taj novac ne raste
 • kao trećeg imamo Vanguardov fond po ceni od 88 EUR po komadu, i on je već malo bolji, zato što možemo kupiti 10 jedinica i da nam nekih 20-ak EUR ostane na brokerskom računu, što i nije baš tako strašno
 • i kao apsolutnog pobednika imamo fond SPYL sa cenom od oko 11 EUR, zbog čega možemo da kupimo 79 jedinica i da nam računu ostane svega par evra neinvestirano, zbog čega ovaj fond odnosi pobedu po ovom kriterijumu.

Da rezimiram samo, niža cena po jedinici nam odgovara kao investitorima zato što možemo u tom slučaju optimalnije da investiramo manje sume kapitala, zbog čega SPYL odnosi pobedu.

I za kraj, imamo datum kada je fond osnovan. Invesco i BlackRock fond su osnovani još davne 2010. godine, što donekle objašnjava i njihovu današnju visoku cenu po jedinici. Na primer, BlackRock-ov fond je krenuo sa cenom od oko 70 EUR po jedinici 2010. godine, a sada je zbog dejstva vremena i prinosa porastao čaka na 495 EUR po jedinici. Sa druge strane, pobednik po prošlom kriterijumu, SPYL je ujedno i najmlađi fond, osnovan je tek pre nekih 6 meseci, pa zbog toga možda niste ni čuli za njega.

Naravno, starost fonda nam služi da u kombinaciji sa veličinom fonda i reputacijom asset menadžera procenimo koliki je rizik vezan za samu kompaniju koja je napraivla fond, a sa obzirom da je po svim ovim aspektima sve u redu kod sva 4 fonda, starost fonda nije toliko ključan pokazatelj, ali nam dosta pomaže da razumemo zašto su stvari takve kakve jesu.

I za kraj, zaključak za akumulirajuće fondove koji prate indeks S&P 500 – ako ste do sada investirali i imate u portfoliju Vanguardov fond VUAA, onda slobodno nastavite da ulažete, apsolutno ste na dobrom putu. A ako tek sada počinjete sa investiranjem, onda slobodno možete krenuti sa ulaganjem u fond oznake SPYL sa obzirom da on nudi najniže troškove upravljanja, a takođe je i niska cena po jedinici lep bonus koji će vam pomoći da lakše investirate celu sumu kapitala koju imate na raspolaganju.

I možda još jedno pitanje koje može biti bitno – krenuli ste sa investiranjem u VUAA, ali se sada pojavio SPYL kao atraktivniji fond. Da li prodati VUAA i investirati kapital u SPYL? Odogovor na ovo pitanje će zavisiti od dva faktora:

 • transakcionih troškova koje imate kod brokera – pošto ćete morati da imate jednu prodaju, pa onda jednu kupovinu, znači dva puta ćete imati transakcioni trošak. Što su veći troškovi transakcije, to vam se više ne isplati da menjate izbor i
 • kao drugo, i mnogo bitnije, veliki faktor će biti koliko dugo ste već investirali u VUAA i koliko ste sada u plusu. Ako ste duže vreme investirali, vi ste u lepom plusu i imate nerealizovani dobitak. U momentu kada prodate VUAA, vi taj dobitak realizujete i moraćete da platite porez na kapitalnu dobit od 15%, što čini ovu zamenu neisplativom.

Zbog ova dva faktora je moj predlog da ne radite zamenu, već da ukoliko vam se sada SPYL više sviđa zbog nižih troškova, samo da prestanete da ulažete novi kapital u VUAA i da ostavite tu poziiciju kako jeste, a nove uplate usmerite ka SPYL. Na taj način ćete biti sigurni da ste investirali u fond sa najnižim troškovima i da ste doneli najbolju odluku.

Imaš pitanje ili komentar?

  Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

  Postovi po kategorijama

  BuyBitcoinswithVisaMcCard