Borba ETF-ova #2 – S&P 500 Distributing

Nakon prethodnog videa u kojem smo suočili 4 akumulirajuća ETF-a koji prate indeks S&P 500 koji ste vi sa oduševljenjem gledali i komentarisali, danas nastavljamo u istom stilu i nastavljamo sa analizom nekoliko sličnih ETF-ova, a sve sa ciljem da pronađemo i preporučimo najbolje rešenje. Da se samo ukratko podsetimo, ideja ovog serijala je da pokušam da Vam maksimalno olakšam početak investiranja i da vi izbegnete onaj osećaj kao da se nalazite u supermarketu, sa novcem u ruci, da je pred vama na stotine proizvoda, a da vi ne znate šta želite da kupite i koji proizvod odgovara vašim potrebama. Zbog toga je ideja da uzmemo par najpopularnijih izbora za svaku temu, tj. indeks, a onda da od tih najpopularnijih izbora vidimo šta bi bilo najbolje za prosečnog investitora iz Srbije.

Danase se opet bavimo ETF-ovima koji prate indeks S&P 500, ali ovog puta posmatramo distribuirajuće verzije ovih ETF-ova. Znači, ako želite da u portfoliju imate 500 najvećih američkih kompanija, ali takođe i da primate dividendu na brokerski račun, onda će jedan od ETF-ova iz ovog videa biti pravi izbor za Vas. Samo ukratko da se podsetimo, distribuirajući ETF-ovi nisu baš poreski najoptimalniji, ali imaju svoju ulogu ukoliko želite da imate pasivne prihode koje ćete odmah trošiti. Ako želite da reinvestirate dividendu, poreski bi bilo najoptimalnije da ulažete u akumulirajuće fondove o kojima smo pričali u prethodnom videu iz ovog serijala.

Elem, da vidimo mi o kojim fondovima ćemo danas pričati:

 • Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA)
 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) (IUSA)
 • SPDR S&P 500 UCITS ETF (SPY5)
 • Invesco S&P 500 UCITS ETF Dist (D500)

A ako niste gledali prvu epizodu serijala, kriterijumi po kojima ćemo ocenjivati ova 4 ETF-a su:

 • Kompanija koja je napravila ETF
 • Total Expense Ratio (ili troškovi Upravljanja Fondom)
 • Domicil ETF-a
 • Veličina ETF-a (tj. količina kapitala kojom ETF upravlja)
 • Cena ETF-a po jedinici na berzi
 • Datum početka trgovine na berzi

Tako da, krećemo sa kompanijama koje su napravile ETF, gde ponovo imamo iste aktere kao u prvom videu – Vanguard, BlackRock, State Street Global Advisors i Invesco. Kao što smo i rekli u prošlom videu, ovo su sve vrhunski asset menadžeri, tj. upravnici imovinom, tako da ovde zaista niko ne dobija ni pozitivnu, ali ni negativnu ocenu.

Sada prelazimo na troškove upravljanja fondom, koji su zaista jedan od ključnih parametara koje treba posmatrati prilikom izbora fonda. Ako posmatramo ova 4 fonda koja su ušla u uži izbor, fond sa oznakom SPY5 ima najniže troškove od 0.03%, mada ni ovi ostali fondovi ne zaostaju značajno za liderom i kao i prošli put, smatram da ovih 0.07% nije baš toliko dramatično. Ali moramo konstatovati da SPY5 odnosi pobedu po ovom kriterijumu.

Sledeći kriterijum nam je domicil fonda, a kao što vidimo Irska je u pitanju za sva 4 izabrana fonda, što znači da su svi oni poreski optimalni za investitore iz Srbije. Da neki od ovih fondova ima neki drugi domicil, vrlo je verovatno da bi bio u zaostatku naspram ostalih fondova, ali sa obzirom da su svi jednaki, onda nema ni nekog jasnog pobednika po ovom kriterijumu.

Još jedan od kriterijuma po kojem možemo posmatrati fondove je i veličina kapitala kojom fond upravlja, gde je očigledan pobednik Vanguardov fond, koji je više nego duplo veći od sledećeg fonda po veličini na ovoj našoj listi. Međutim, kao što smo pričali u prošlom videu, ovde nije loše iskombinovati i sa starosti fonda, gde vidimo da je Vanguardov fond i među najstarijima, što znači da je imao baš dosta vremena da prikupi kapital, ali i da ostvari rast na ranije investiranom kapitalu.

Ono što je posebno interesantno, jeste da su svi fondovi poprilično stari, sa obzirom da je najmlađi fond na listi osnovan tokom 2015. godine. Ovo znači da će skoro svi distribuirajući fondovi imati nešto dužu istoriju i reputaciju u odnosu na akumulirajuće fondove, koji su svoju popularnost stekli nešto kasnije. Čisto i ovo da vam napomenem da se ne iznenadite ukoliko budete međusobno poredili akumulirajuće i distribuirajuće fondove.

I pošto smo već pričali o starosti fondova i malo išli preko reda, ostaje nam još da prodiskutujemo cenu po jedinici svakog od ovih fondova. Ovako na prvi pogled, svi fondovi su mi tu negde, osim ovog fonda koji je napravila kompanija State Street Global Advisors, sa obzirom da je cena po jedinici skoro 470 EUR po komadu. Kao što smo već pričali, sama cena jedinice ETF-a apsolutno nema uticaj na to koliki će prinos taj ETF ostvariti, ali ima značajan uticaj na to koliko efikasno ćete vi kao investitor efikasno investirati kapital koji vam je na raspolaganju. Pogotovo ako imate male sume kapitala na raspolaganju.

Niža cena po jedinici nam daje priliku da bolje investiramo naš kapital i da nam ostaje manje ostatka, tj. manje keša na brokerskom računu koji ostaje neinvestiran. Naša težnja je da što efikasnije uposlimo ceo naš kapital, a kada novac ostane na brokerskom računu, onda on ne raste i zapravo samo gubi vreme sve do momenta kada se ne investira u nešto konkretno. Zbog ovoga bih preporučio sve ETF-ove osim ovog SPY5.

I kada podvučemo crtu, šta nam ostaje, imamo SPY5 koji ima najniže troškove upravljanja, ali i najvišu cenu po jedinici, zbog čega bih ja lično eliminisao ovaj ETF iz daljeg izbora. Potom, imamo 3 ETF-a koji će biti virtuelno ista, Vanguard-ov fond je najveći, dok Invesco-v fond ima nešto niže naknade za upravljanje, ali ne mnogo. Ono što bi moglo da bude zanimljivo oko Invesco-vog fonda je to što ovaj fond ima sintetički metod replikacije, tj. praćenja indeksa, i ovo može biti razlog za njegovu eliminaciju iz daljeg izbora.

Tako da nam na kraju ostaju Vanguard-ov ili BlackRock-ov fond, iskreno ovde šta god da izaberete od ova dva nećete pogrešiti, mada je meni lično Vanguardov fond nešto draži, ali za to nema nikakvog kvantitativnog razloga.

Imaš pitanje ili komentar?

  Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

  Postovi po kategorijama

  BuyBitcoinswithVisaMcCard