Borba ETF-ova #3 – Global Accumulating ETF fondovi

I danas se bitka ETF-ova nastavlja, a ovog puta širimo naše vidike i umesto da posmatramo samo Ameriku, danas posmatramo čitav svet. U fokusu će nam biti globalni fondovi radi postizanja maksimalne diverzifikacije, a takođe ćemo pogledati da li postoji neka zakonitost između broja kompanija u fondu i ukupnog prinosa koji fond ostvaruje.

Naravno, biće tu i naša tabela sa pregledom kriterijuma, ali ovog puta sa nekim promenama koje ste i vi predlagali u prethodnim snimcima, tako da se nadam da će vam današnji video biti zanimljiv i informativan. Da ne dužim sa uvodom, hajdemo na put oko sveta!

Danas ćemo malo šetati po svetu i analizirati akumulirajuće fondove koji imaju globalni opseg, što ujedno znači da ćemo se danas prvi put susresti sa ETF-ovima koji imaju i po par hiljada kompanija u sebi. Ovi ETF-ovi će biti posebno interesantni što možete investirati samo u jedan ETF i biti potpuno diverzifikovani i bezbrižni pasivni investitori.

Hajde da prestavimo učesnike današnjeg okršaja:

  • Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating ( VWCE)
  • iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)  (IUSQ)
  • iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUNL)
  • SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF  (SPYI)
  • SPDR MSCI World UCITS ETF (SPPW)

Kao što vidite, danas imamo malo više učesnika nego inače, ali verujte mi, postoji razlog za ovako nešto. A kao i u prethodnim videima, evo i tabele sa kriterijumima kroz koje ćemo oceniti ovih 6 fondova, uz malu modifikaciju koja je nastala iz prethodnih videa:

  • Kao prvo, došlo je do promene da više nećemo prolaziti kroz kompanije koje su osnovale fondove, sa obzirom da nam se uglavnom vrte 4 proverene kompanije i tu nema nikakvih razlika. Ako slučajno neka nepoznatija kompanija uskoči u tabelu u kasnijim videima, onda ću to i naglasiti.
  • I kao drugo, domicil svih fondova je Irska, sa obzirom da nekako i nema smisla predlagati drugačije kada je reč o investiranju iz Srbije. Tako da, u daljim videima neću ovo naglašavati, osim ako ne uskoči neki fond sa drugačijim domicilom. A sada, ostali parametri koje posmatramo su:
  • Broj komponenti fonda – ovo je novo od današnjeg videa, sa obzirom da su u prethodnim videima bili analizirani fondovi koji prate S&P 500, pa su samim tim imali isti broj komponenti. A od danas, ovo više nije slučaj,
  • TER % – kako bismo videli naknade koje se naplaćuju iz imovine fonda,
  • Tracking Error – ovo je predlog iz prvog videa, i drago mi je što ste mi ukazali na ovo, sa obzirom da neki fondovi mogu odlučiti da ne investiraju u baš sve kompanije koje im indeks diktira. Samim tim, Tracking Error pokazuje razlike između prinosa koje ostvaruje ETF naspram prinosa koje bi ostvario indeks u punom sastavu.
  • Veličina fonda (AuM)
  • Cena ETF po jedinici i
  • Datum početka trgovine su sve standardne stvari iz prethodnih snimaka i mislim da ne moram da ih posebno objašnjavam.

Ako budete želeli da pogledate kako ovo izgleda u prospektu fonda, to možete videti na ovoj stranici, gde ćete na grafikonu moći da pročitate da je indeks ostvario prinos od 23.8%, dok je ETF ostvario 24% u prethodnoj godini. A ako se vratimo unazad, videćemo da je fond konstantno ostvarivao bolji prinos za nekih 0.1%-0.2% od indeksa. Ovo se može objasniti time što ETF vrši praćenje indeksa pomoću uzorka, gde kupuje samo najpopularnije i najlikvidnije pozicije koje propisuje indeks, a baš te pozicije donose najveći deo prinosa indeksa.

Global Accumulating ETF fondovi - Tracking Error

Sledeća na redu nam je veličina fonda, gde vidimo da je BlackRock-ov fond EUNL prikupio najviše kapitala od investitora, ali da VWCE i SPPW hvataju priključak, što je bitno jer je reč o poprilično mladim fondovima, što ćemo videti kasnije.

Ako gledamo cenu po jedinici, po meni jasnu pobedu odnosi SPPW sa cenom od samo 33 EUR po jedinici, dok ovde polako možemo da otpišemo SPYI sa cenom od oko 203 EUR po jedinici. Ako pogledamo kao celinu, SPYI ima poprilično veliki Tracking Error koji je viši nego naknada za upravljanje, a takođe ima i visoku cenu po jedinici, tako da ja lično ne bih investirao u njega.

I za kraj ove naše tabele, da pogledamo kada su fondovi osnovani, gde vidimo da su VWCE i SPPW osnovani 2019. godine i da su poprilično mladi, dok su ostali fondovi osnovani 2009. i 2011. godine, što je poprilično davno iz ove perspektive.

Nakon svega, hajde da izvučemo zaključak, tj. da pokušam da sumiram svoje misli. Kada gledam sve, moj izbor od ponuđenih bi bila dva fonda: VWCE ili SPPW. VWCE bih izabrao zbog maksimalne moguće diverzifikacije, uprkos nešto višim troškovima upravljanja fondom, dok sa druge strane SPPW nudi najniže troškove upravljanja, nisku cenu po jedinici i poprilično povoljan Tracking Error, što su sve odlične stavke, iako ne hvata baš sve države koje u sebi ima VWCE. Tako da, vama ostavljam da odlučim šta vam je od ova dva bitnije, i izvršite investiciju u skladu sa time.

To bi bilo to za danas, nadam se da vam je današnji tekst (ili video) bio zanimljiv, a mi se vidimo sledeće nedelje u nekoj novoj avanturi! Pozdrav!

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard