Kako izabrati dobar ETF

Kada otvorite brokerski račun, pred vama se nalazi ogroman svet prepun mogućnosti za investiranje. U takvom izobilju mogućnosti, ponekada može biti teško naći baš ono u šta želimo da investiramo.

E sada, društvene mreže su odlična stvar, doduše ne toliko ako na njima provodite sate i sate, ali iz moje perspektive su odlične. A zašto to mislim? To mislim zbog toga što mi vi pomoću društvenih mreža šaljete pitanja koja vas najviše muče, a čim vidim da mi desetak različitih ljudi pošalje isto ili slično pitanje, to mi je signal da je to dobra tema za jedan video koji će tu temu malo detaljnije objasniti. Na kraju krajeva, cilj mi je da pomognem što većem broju ljudi, a složićemo se da odgovaranje na svaku pojedinačnu poruku nije najbolji način za deljenje znanja. Zbog toga, danas pričamo kako pronaći odgovarajući ETF na aplikaciji brokera!

Po mom mišljenju, današnja tema kako pronaći odgovarajući ETF spada u one najjednostavnije, ali sa druge strane razumem da postoje nedoumice, pogotovo kod investitora novajlija koji su posebno uplašeni da u startu ne naprave neki pogrešan korak. I sve je to razumljivo.

Kako bih vam pokazao da sve ovo nije bauk, hajde da sve ovo prođemo na jednom konkretnom primeru, mislim da je tako najbolje. Ono što sam svakako uočio, jeste da se javio popriličan interes kod investitora za investiranjem u neki ETF koji prati indeks S&P 500, tako da je moj predlog da uzmemo neki ETF tog tipa. Takođe, sa obzirom da sam pristalica akumulirajućih fondova, eto neka primer bude baziran na ETF-u koji prati indeks S&P 500 i koji je akumulirajući. Takođe, trebalo bi da definišemo u kojoj valuti želimo da investiramo, za današnji primer neka to budu evri, ali vi ako želite možete ulagati i dolare, samo pratite video, biće sve očigledno kasnije.

Nakon što smo odredili u šta bismo investirali, idemo na sajt justetf.com i pretražujemo ETF-ove, ili možete pogledati epizodu borbi ETF-ova na mom kanalu u kojoj smo analizirali ETF-ove ovog tipa. Ali hajde da pretpostavimo da želite sami da istražite sve opcije, idemo na justETF, kucamo u pretragu S&P 500, pa kada nam sajt ponudi fondove u filterima biramo Use of Profit -> Accumulating i sortiramo po najnižem TER-u. I evo ja ću izabrati ovaj fond jer on zadovoljava sve moje postavljene kriterijume i ima najpovoljnije naknade za upravljanje fondom.

Sada nam se otvara stranica samog fonda, gde možemo videti razne podatke, a nas zanima ova tabela pri dnu stranice, gde se vidi gde je sve ovaj fond listiran. Kao što vidimo, jedinice fonda se mogu kupiti na nemačkoj XETRI u EUR, na amsterdamskoj berzi u EUR, na londonskoj berzi u GBP i na švajcarskoj berzi u USD. Međutim, šta se javlja kao mali problem? Na primer, moguće je da isti ETF ima istu skraćenicu, tj. ticker simbol na različitim berzama gde se trguje različitim valutama, što stvara velike nedoumice prilikom same kupovine na platformi brokera.

E sada, postoje načini kako da razlikujete ove fondove, ali ćemo za to morati da se prebacimo na samu platformu brokera, ja koristim Interactive Brokers, tako da se selimo tamo. Ovako izgleda korisnički panel, a ja ću gore ukucati simbole SPYL, i sada vidimo da imamo dve opcije:

  • Prva je SPYL sa skraćenicom AEB i
  • Druga je SPYL sa skraćenicom EBS

I hajde da kliknem na ovaj SPYL sa skraćenicom EBS, čisto da vidimo šta će se desiti. Kao prvo, pored trenutne vrednosti imamo oznaku valute, a to je u ovom slučaju USD, što je indikacija da se radi o američkim dolarima, a takođe ovde sa strane imamo švajcarsku zastavu, što nam ukazuje da se ovaj ETF trguje na švajcarskoj berzi.

Sa druge strane, hajde ponovo da ukucam SPYL u polje za pretragu, ali ovog puta ću izabrati AEB, i sada je situacija malo drugačija. Sada pored cene stoji EUR, što očigledno ukazuje da je trgovina u evrima, a sa strane stoji holandska zastava, što je indikacija da se ovde radi o amsterdamskoj berzi.

I sada možemo da donesemo zaključak šta nam tačno od ova dva fonda više odgovara, a ta odluka će zavisiti od one odluke sa početka videa, gde smo odlučili u kojoj valuti želimo da investiramo. Mi smo rekli da ćemo ulagati u evrima, pa ćemo zbog toga izabrati SPYL sa skraćenicom AEB, a da smo rekli da želimo da ulažemo u dolarima, izabrali bismo SPYL sa skraćenicom EBS.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard