Ulaganje na Interactive Brokers platformi - korak po korak

Danas se ne bih bavio nekom teorijom, već bih hteo na jednom najpraktičnijem mogućem primeru da vam pokažem kako se kupuju jedinice ETF-ova ili akcije, šta god vam je draže od ta dva. Prema pitanjima i porukama zaključujem da vas ova tema itekako zanima, tako da ćemo se danas pozabaviti ovom temom, čisto da vidite šta sve možete da uradite i kako sve možete da kupite akcije. Hajdemo na video!

Danas je došao taj dan, prebacio sam novac na platformu brokera i sada je red da taj novac zaposlimo kroz investiranje. Kao što već vidite na ekranu, ja koristim Interactive Brokers za investiranje, i danas sam odlučio da uložim svoj kapital u ETF koji nosi oznaku SPYL.

U prošlonedeljnom videu smo pričali kako pronaći pravi fond i pravu verziju fonda na platformi, pre svega kako bismo investirali u odgovarajućoj valuti koju smo i uplatili na naš brokerski račun. Uglavnom, pošto na svom računu imam evre, ja sam se odlučio da investiram na amsterdamskoj berzi u evrima.

I sada idem na ovo dugme Buy, i predamnom je nekoliko opcija:

  • Market nalog – gde dajemo nalog brokeru da kupi određeni broj akcija po tržišnoj ceni, tj. onoj ceni koja je aktivna na tržištu u momentu izdavanja naloga. Međutim, ovde je jako bitno napomenuti da kada računate koliko komada akcija ili jedinica ETF-a možte da kupite, ne možete samo uzeti iznos novca koji vam je na raspolaganju i podeliti sa trenutnom cenom, zbog toga što broker kod market naloga zahteva da imate određenu „rezervu“ na novčanom računu, čisto ako cena dramatično skoči u odnosu na vreme kada ste vi postavili nalog. Na primer, vi postavljate nalog uveče u 18h kada je cena neke akcije 100 EUR/komad, ali odmah ujutru prilikom otvaranja trgovanje može krenuti sa 102 EUR/komad, i vaš market nalog neće biti realizovan. Tako da, čisto da znate da morate imati određenu novčanu rezervu kod market naloga.
  • Limit nalog – ovde definišemo koliko komada želimo da kupimo i po kojoj maksimalnoj ceni, tako da će broker izvršiti nalog samo ukoliko je aktuelna cena manja od našeg limita. U slučaju prodaje, sve ovo važi, samo obrnuto, prodaja će biti izvršena samo ako je aktuelna cena viša od naše definisane cene. I ono što je najbitnije, zbog same prirode limit naloga, gde u startu znamo koliko će nam ukupno novca trebati da bismo realizovali transakciju, kod ovih naloga broker ne zahteva da imate neku novčanu rezervu na platformi.
  • Ovo su dve najčešće vrste naloga, moram da kažem da postoje i Stop nalozi, ali smatram da ćete njih baš retko koristiti, tako da se na njima ne bih puno zadržavao danas.

Ono što je situacija sa današnjim videom, jeste da ja trenutno snimam van radnog vremena berze, zbog čega dobijam ovo upozorenje. Meni ovo ne smeta, tako da ću ja samo potvrditi nalog i nalog će biti u sistemu i biće realizovan čim se ispune uslovi.

Uglavnom, to bi bilo to za danas, nadam se da sam vam pokazao sve što vas je interesovalo, a naravno i da ste uživali u videu, ako slučajno imate nekih pitanja, slobodno pišite ispod, a mi se vidimo sledeće nedelje u novom videu!

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard