Kako formirati investicioni portfolio?

I dok čekamo da se završi prvo polugodište da bismo prijavili porez na kapitalnu dobit od trgovine akcijom Eurocommercial Properties, nadam se da ovo niste zaboravili, mislio sam da se malo pozabavimo temom kako napraviti investicioni portfolio. Ako te mrzi da čitaš, možeš pogledati video na ovu temu:

Pre nego što krenemo, hteo bih da ti pokažem koji su rezultati ove strategije. Sliku možeš videti ispod, crvenom isprekidanom linijom je prikazan prinos ETF-a koji prati indeks S&P 500 od početka godine, a zelenom bojom su prikazane performanse mog portfolija od početka godine. Ako te interesuje u kom programu pratim svoj portfolio i iz kojeg vadim sve ove grafikone koje ti pokazujem, molim te da skokneš na video iznad i da mi ostaviš komentar, vrlo rado ću napraviti mali tutorijal na ovu temu.

E sada, da se vratimo na naš portfolio. Pre svega, hteo bih da definišemo šta je uopšte portfolio? Pod portfoliom bi se mogla nazvati kolekcija (ili grupa) finansijskih instrumenata koju formira neki investitor. Kada investitor formira portfolio, treba obratiti pažnju na sklonost ka riziku, period investiranja, investicione ciljeve, i što je možda najvažnije, na korelaciju između elemenata koji čine taj portfolio. Na primer, ako tržište krene da pada, dobro je imati neke kontra ciklične instrumente u portfoliju.

Postoji zaista mnogo teorija i pristupa kako napraviti portfolio i ovo će biti samo jedna od opcija. Smatram da većina nas radi neki drugi posao tokom dana i da nemamo baš puno vremena da gledamo grafikone i aktivno rebalansiramo naš portfolio u skladu sa aktuelnostima na berzi (a nije dobro ni zbog transakcionih troškova). Upravo zbog ovoga sam istraživanjem došao do pristupa koji se u prevodu može nazvati „Jezgro i sateliti“ za koji smatram da je pogodan za sve one koji ne žele da se bave berzom po ceo dan.

Ovaj portfolio je poprilično lako napraviti. Kao prvo, imamo jedno veliko jezgro u koje investiramo 70-80% svojih sredstava. Sa obzirom da se radi o značajnoj sumi, moj je predlog da ovo bude nešto provereno, što će donositi relativno stabilne prinose bez bespotrebnog rizika. Kao što možeš da pretpostaviš, moj predlog je da jezgro tvog portfolija bude neki ETF. I to ne bilo koji ETF, već neki provereni, široko diverzifikovani ETF sa niskim troškovima upravljanja, kao što je ETF koji prati indeks S&P 500 ili ETF koji u sebi sadrži akcije preko 3,000 kompanija iz celog sveta. Da li ćeš kupiti akumulirajući ili distribuirajući ETF, stvar je tvoje odluke.

E sada, kada smo veći deo sredstava plasirali u instrumente koji će nam doneti prinos koji ostvaruje tržište, red je da investiramo i ostalih 20-30% sredstava. Ova sredstva ćemo investirati u tzv. pomoćne, ili satelitske pozicije. Ideja sa formiranjem ovih satelitskih pozicija je da pokušamo da nadmašimo tržišne prinose, ili da pokušamo da pojačamo dividendni prinos koji ostvaruje naš portfolio.

Na primer, ako pratiš tehnologiju, možda ćeš hteti da dodaš akcije kompanije nVidia ili AMD u svoj portfolio, pošto su ove dve kompanije vrlo dominantne u ovom sektoru. Ili možda misliš da će kompanije iz Kine ostvariti nadprosečni prinos, i onda možeš dodati ETF koji prati samo kineske kompanije. Satelitske pozicije ti daju slobodu da investiraš u pojedinačne kompanije, ili u regione ili sektore putem specijalizovanih ETF-ova i na taj način pozicioniraš svoj portfolio u skladu sa tvojim idejama i očekivanjima odakle će doći nadprosečni prinos.

Zaključak

Naravno, ako nemaš nikakvu ideju, nijedna kompanija ti nije zanimljiva ili možda ne želiš nešto posebno da rizikuješ, niko ti ne brani da investiraš samo u ETF-ove, tj. da imaš portfolio koji će se sastojati samo od jezgra. Sve je stvar tvojih preferencija i tvojih odluka.

Sa druge strane, ako se odlučiš da formiraš neke satelitske pozicije, predlažem ti da sa vremena na vreme proveriš performanse satelitskih pozicija naspram jezgra. Ako tvoje satelitske pozicije ostvaruju niže prinose od jezgra, žao mi je što moram da ti kažem, ali ipak nisi dobar investitor i možda ne bi trebalo da investiraš velike sume novca van jezgra. A ako performanse tvojih satelitskih pozicija nadmašuju tvoje jezgro, to znači da imaš dobar osećaj i dobre veštine za investiranje i da bi trebalo da nastaviš da držiš satelitske pozicije, ali da ipak ne bi trebalo da zapostaviš svoje jezgro, jer ipak u dužem roku retko koji investitor nadmaši prosečan prinos tržišta.

Upravo sam i ja zbog ove činjenice zatvorio jednu satelitsku poziciju i sav novac prebacio u svoje jezgro, link do teksta je OVDE, baš zbog činjenice što nemam poverenja da ću u dugom roku uspeti da nadmašim prosečne prinose koje ostvaruju ETF-ovi koji prate popularne indekse.

I eto, toliko o investicionim portfolijima za danas, nadam se da ste uživali i da ste naučili nešto novo. U narednom tekstu ćemo prijaviti porez na kapitalnu dobit, tako da ti savetujem da se pretplatiš na Youtube kanal i da pratiš blog ako ne želiš da propustiš video i tekst na ovu temu.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama