Inflacija životnog stila

Današnjim videom i tekstom ćemo se vratiti osnovama upravljanja finansijama i pričaćemo o inflaciji životnog stila. Ukoliko se setimo četiri gradivna bloka ličnih finansija: prihoda, troškova, imovine i obaveza, ova tema će se dominantno odnositi na kontrolu naših troškova. Tako da ne dužim mnogo, hajde da vidimo šta utiče na povećanje naših životnih troškova i kako možemo pokušati da sprečimo ovo povećanje.

Pa da krenemo od samog pojma inflacije životnog stila. On uglavnom označava pojavu kada se sa povećanjem prihoda neke osobe poveća i potrošnja te osobe. Inflacija životnog stila obično nastaje kao posledica nekog velikog događaja kao što su na primer završetak studija i prvo zaposlenje, dobijanje povišice na poslu ili možda promena posla. Ova pojava se uglavnom javlja kod onih osoba koje akcenat stavljaju na kupovinu stvari u cilju dostizanja stanja sreće i zadovoljstva sa samim sobom. No, da ne teoretišemo mnogo, hajde da se bacimo na primere, mislim da će tako biti sve mnogo jasnije.

Klasična inflacija životnog stila

Krenimo od klasične inflacije životnog stila. Recimo da imamo osobu od 30 godina koja je zaposlena i zarađuje 600 EUR mesečno, dok u tom trenutku troši 550 EUR mesečno. I recimo da stvari fino funkcionišu i nakon par godina, ova osoba dobije unapređenje na poslu, zbog čega će sada zarađivati 800 EUR mesečno. U ovom trenutku, ova osoba razmišlja – sada zarađujem više, mogu i malo više da trošim. Kreće kupovina malo skuplje odeće, malo se češće jede po restoranima, jednostavno ispunjavaju se neke želje koje su do tada bile nedostižne. Sve ovo dovodi do povećanja troškova, i sada na primer osoba ne troši 550 EUR mesečno, već recimo troši 730 EUR mesečno. I ovakav trend možemo dalje nastaviti u budućnosti, gde će osoba za par godina dobiti novo unapređenje, to će biti okidač za novo povećanje potrošnje i tako u krug.

kada to prikažemo sa ove dve linije, vidimo da razlika između prihoda i troškova ostaje relativno ista, što znači da ćemo napredovati poprilično sporo ukoliko želimo da dostignemo finansijsku nezavisnost.

E sada, iskoristio bih priliku da povežem današnju priču sa sadržajem knjige „Psihologija novca“. Ukoliko pogledamo ove naše linije, moći ćemo da podelimo naše ukupne troškove na dva dela – prvi su oni obavezni, minimalni troškovi za naše normalno funkcionisanje i preživljavanje, dok su drugi deo troškovi koji nastaju kao neka naša želja ili hir, tj. kako bi se u knjizi reklo, nastaju kao plod našeg EGA. I ono što možemo videti, jeste da prva grupa troškova raste relativno sporo, dok ova druga grupa troškova enormno raste, zato što i naše želje i naši apetiti dramatično rastu.

Kontrolisana inflacija životnog stila

Hajde da krenemo sa iste polazne tačke kao u prethodnom primeru, osoba od 30 godina zarađuje 600 EUR, a troši 550. I recimo da posle par godina ova osoba dobija unapređenje na poslu i sada kreće da zarađuje 800 EUR. Međutim, u ovom primeru se naša osoba mnogo bolje kontroliše i odlučuje da ne želi da kupuje mnogo više stvari, već da želi da se finansijski osamostali. Zbog toga će ova osoba trošiti samo malo više nego ranije, recimo 600 EUR, a više će i štedeti nego ranije.

Kada u ovom slučaju prikažemo prihode i troškove sa dve linije, videćemo da prihodi rastu brže od troškova, čime se ova razlika, tj. štednja povećava iz godine u godinu i osoba iz našeg primera sve brže napreduje ka finansijskoj nezavisnosti. I samo da otklonimo svaku sumnju, u ovom scenariju druga grupa troškova koja nastaje kao rezultat naših želja raste sporije nego u prvom scenariju, i baš se tu ogledaju karakter i snaga ličnosti da ova osoba može da kaže ne, ovo mi ne treba i neću to kupiti.

Nevoljna inflacija životnog stila

Prethodna dva primera su pokazala voljnu inflaciju životnog stila, gde osoba samostalno donosi odluku da poveća svoju potrošnju. Međutim, postoji i takozvana nevoljna inflacija životnog stila. I ovakva promena se javlja kod ljudi sa relativno niskim primanjima koji svoje troškove već drže na minimumu. Ukoliko ste pomno pratili prethodne primere, videli ste da se i ona prva grupa troškova, takozvanih obaveznih troškova, blago povećava iz godine u godinu.

Ovaj rast troškova mi kao pojedinci ne možemo kontrolisati, čak iako ne menjamo svoje potrošačke navike, zato što opšti nivo cena u prodavnicama raste iz godine u godinu. To je dejstvo inflacije. A troškovi u ovom primeru obuhvataju samo ono najosnovnije, nema nekih nerazumnih želja. I upravo ova situacija stvara pritisak na ljude, zato što se manevarski prostor sve više smanjuje, a ne postoji šansa da se potrošnja smanji, sa obzirom da smo već na minimumu. Kao što se vidi na ovom našem grafikonu, ukupne troškove čine samo obavezni troškovi, i opet nema puno prostora između zarade i troškova.

Nevoljna inflacija životnog stila

I nakon ovih primera, može se postaviti pitanje, kako možemo sprečiti inflaciju životnog stila? Svi smo različiti, tako da će naredni saveti imati različiti efekat na svakog od nas:

  • Prvi savet je da budete svesni svojih potrošačkih navika. Na primer, ukoliko pogledate svoj garderober, videćete šta ste kupovali od odeće ili ukoliko pogledate okolo po vašem stanu videćete šta ste kupovali od stvari. Naravno, neke od ovih kupovina će biti apsolutno opravdane i neophodne, ali vi sami morate da procenite da li je nešto bila stvarna potreba ili je reč o impulsivnoj kupovini. Takođe, gledanje po stanu nije dovoljno za neke troškove kao što su restorani ili neke druge usluge. Zbog toga je po mom mišljenju dobro da vodimo evidenciju naših troškova jer ćemo samo na taj način znati gde je naš novac otišao.
  • Drugi savet se može odnositi na sve one koji bi želeli da se ponašaju kao osoba iz našeg drugog primera. Ideja nam je da nam rastu i prihodi i troškovi, ali da nam troškovi rastu sporije od prihoda. A ovo ćemo postići kontrolom one druge grupe troškova koji nam nisu baš neophodni. Po mom mišljenju, najbolja kontrola troškova se postiže budžetiranjem, gde mi samostalno određujemo na šta ćemo trošiti novac i ovde možemo isplanirati našu potrošnju tako da se uklopi sa našim novim željama. A ukoliko želite da budete apsolutno nezaustavljivi, preporuka je da iskombinujete praćenje troškova i budžetiranje i da na taj način apsolutno ovladate svojim finansijama. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko budžetiranja i praćenja troškova, link do kursa ili e-knjige se nalazi ispod:
  • I za kraj postoji treći savet koji nije svima dostižan, ali sa obzirom da je publika na mom kanalu dominantno mlađa od 35 godina, mislim da je itekako bitan. A to je da pokušate da se konstantno usavršavate u poslovnom i karijernom smislu, sa obzirom da je to jedini način da dođete do unapređenja ili do drugih, boljih poslova. Naravno, ukoliko je neko hrabar i ima dobru poslovnu ideju, ni opcija preduzetništva nije loša, zato što će kombinacija dobrih veština i dobre ideje sigurno doneti veće prihode. Ponavljam, ovo nije baš primenljivo za svakoga, ali savetujem svakoga da radi na sebi što je više moguće.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama